Menu główne

Kalabos

Kalabos mogłabym nazwać przepisem godnym polecenia. Przepis otrzymałam od mojego męża jako coś pysznego, co moglibyśmy przygotować w kuchni. Połączenie mięsa mielonego z warzywami było trafione, a dodatek czosnku oraz ostrej papryki nadał wyrazistości potrawie. Doskonale komponuje się z dodatkiem ryżu, makaronu czy po prostu z ulubionym rodzajem  pieczywa. Z podanych składników otrzymamy sporą porcję, która zaspokoi głód wszystkich domowników. Serdecznie zapraszam!

Duszony kurczak w sosie z papryczką pepperoni

Brak pomysłu na obiad stał się strzałem w dziesiątkę. Mięso z kurczaka nadaje się do wszystkiego i świetnie komponuje się z warzywami, z wszelkimi przyprawami. Eksperyment ostatecznie powiódł się. Nie przypuszczałam, że połączenie kurczaka z papryczką pepperoni będzie tak świetnie smakować. Jeżeli jesteście zwolennikami ‘ryzyka w kuchni’ to zapraszam do wspólnej degustacji.

Pulpety cukiniowo-marchewkowe w sosie pomidorowym

W ostatnim czasie stwierdziłam, że dawno w mojej kuchni nie gościł mięsny kawałek w postaci pulpetu. W lodówce znalazła się cukinia, postanowiłam i ją wykorzystać do przygotowania ‘Pulpetów cukiniowo-marchewkowych’. Oczywiście nie mogły istnieć na talerzu solo, więc powstał i sos pomidorowy. Sos doskonale komponował się z całością. Podczas gotowania szukałam przyprawy, która dopełni smak mojego sosu, sprawdził się tutaj doskonale ‘Kucharek’ uniwersalna przyprawa do potraw sródziemnomorska z dodatkiem bazylii i oregano. Przyprawę otrzymałam w ramach testowania dzięki współpracy z firmą Prymat. Serdecznie polecam!

Indyk w kremowym sosie kokosowym z dodatkiem orzeszków ziemnych

Blue Dragon określany jako smak Azji na talerzu. Niedawno otrzymałam przesyłkę z produktami tej  firmy do przetestowania. W paczce znajdowało się: mleko kokosowe,  słodki sos chilli, czerwony sos tajski curry, zielony sos tajski curry,  sos bazyliowy z trawą cytrynową oraz sos rybny. Produkty firmy Blue Dragon nie są mi osobiście znane, nie miałam do tej pory okazji wypróbować ich w swojej kuchni.

Aromatyczne zawijańce wieprzowe z dodatkiem pieprzu młotkowatego

Oto kolejny przepis z serii kampania reklamowa 'Wielkanoc'  Kamis. Z zestawu przypraw z serii Specialite postanowiłam przetestować: Musztardę z rodzynkami i miodem, Pieprz młotkowaty z kolendrą, Sól morską. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a dodatek przypraw firmy Kamis sprawił, że Aromatyczne zawijańce wieprzowe nabrały oryginalnego aromatu i smaku. Pieprz młotkowaty z dodatkiem kolendry wzmocnił smak, a musztarda z rodzynkami i miodem stała się dopełnieniem całości. Do surówki użyłam ‘Przyprawy do sałatek’ w młynku. Od samego początku byłam mile zaskoczona aromatem, który wydobywał się z młynka. Oczywiście serdecznie polecam wszystkim serię przypraw Specialite.

Facebook