Menu główne

Tort tęczowy z masą śmietanową (tort urodzinowy)

Pierwsze urodziny mojego synka Antka były od dłuższego czasu bardzo oczekiwane. Zastanawiałam się nad wyborem tortu: kolorowy czy zwykły. Ostatecznie zdecydowałam się na tort kolorowy. Nasz tort posiada jednak tylko 3 kolory tęczy, ale był bardzo smaczny. Podarowałam sobie kolejne kolory: fioletowy, pomarańczowy oraz żółty. Dlaczego? Z prostego powodu: tort byłby zbyt wysoki. Postanowiłam zrobić większą porcję bitej śmietany. Ciasto było wyśmienite, idealnie nasączone, a barwniki niewyczuwalne w smaku. Serdecznie polecam barwniki Wiltona.

A`la torcik

Biszkopt czekoladowy, bita śmietana, owoce galaretka. Ciasto stało się doskonałym słodkim przysmakiem na popołudniową ‘siestę’. Biszkopt był doskonale wilgotny, warty nawet tych ‘xxx’ kalorii. A któż by je w takim momencie liczył? Życzę smacznego!

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

W sezonie rabarbarowym udało mi się wielokrotnie upiec to ciasto. Przepis od razu był trafionym w dziesiątkę! Ciasto ma wyjątkowy smak dzięki połączeniu części słodkiej oraz części ‘kwaskowatej’ uzyskanej dzięki rabarbarowi. Jak dla mnie czas rabarbaru nie może obejść się bez upieczenia tego ciasta. Już nie mogę doczekać się chwili kiedy po raz kolejny w ogródku pojawi się rabarbar!

Szarlotkowe muffinki z posypką cynamonową

W ostatnim czasie dziwnym trafem jest brak czasu na cokolwiek. Prezentuję  w takim razie szybko doskonały przepis na Szarlotkowe muffinki. Polecam wszystkim miłośnikom, którzy uwielbiają połączenie jabłka z cynamonem. Są wyjątkowo wilgotne, nie zwlekajcie zbyt długo! Przepis znalazłam w stercie wielu innych recept, nie jest to przepis autorski. Obecnie nie jestem w stanie napisać skąd go właściwie mam. Najważniejsze, że muffinki smakowały! Życzę wszystkim wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2013 roku!

Facebook